Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.
 
 

Keuring van elektrische installatie

NEN1010 is de belangrijkste norm voor elektrische installaties in gebouwen. NEN1010 geeft aan hoe laagspanningsinstallaties veilig worden aangelegd, uitgebreid en aangepast. Daarnaast geeft de norm duidelijkheid over controles en inspecties bij de oplevering van projecten.

NEN1010 geldt als moeder norm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur. En dus bijvoorbeeld ook voor landbouw, geprefabriceerde gebouwen, caravans, bouwterreinen en tijdelijke installaties bij tentoonstellingen of de kermis. Ook de buitenverlichting en oplaadpunten voor elektrische voertuigen vallen er onder.

De huidige editie van NEN1010, de versie uit 2015 is via het Bouwbesluit op 13-01-2017 van kracht geworden. Dit betekent dat bij de aanvraag van een vergunning voor nieuwe bouwwerken de norm NEN 1010 van 2015 met de aanvullingen van 2016 en om nog preciezer te zijn alle bepalingen die betrekking hebben op de veiligheid van elektrische installaties, moet worden gebruikt. Maar niet alleen bij  nieuwbouw werken ook in bestaande gebouwen gelden bij het volledig vervangen of nieuw aanbrengen van een installatie, de eisen op nieuwbouwniveau. Gaat het om het gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of vergroten van een installatie, dan geldt de NEN1010 uit 1962, of het ‘rechtens verkregen niveau’. Daaronder verstaat de overheid de eisen die golden toen de nieuw bouwvergunning werd verleend. Maar voor alle duidelijkheid NEN normen zijn geen wetten, maar worden sterk aanbevolen. Wie geen gebruik wil maken van de NEN norm zal op een andere manier moeten aantonen dat de installatie veilig te gebruiken is.

 

Bij de oplevering van de installatie wordt een inspectie gedaan en wordt een keuringsrapport opgesteld. Het rapport verklaart of dat de installatie veilig is en dat goed vakmanschap is ingezet door vakkundig personeel en met gebruikmaking van de juiste materialen. Verzekeraars dringen er bij hun klanten op aan om te zorgen dat ze over zo’n rapport beschikken en het goed bewaren: daarmee kunnen ze na een brand of andere calamiteit aantonen dat de installatie in orde was. De inspectie eis geldt ook als installaties worden uitgebreid, bijvoorbeeld door de montage van een pv-installatie. In de polisvoorwaarden staat het vaak als volgt omschreven: ‘U bent alleen verzekerd als de montage en installatie volgens het product voorschrift en montagehandleiding van de fabrikant is gebeurd. De installatie en montage moeten voldoen aan de norm NEN1010. Dit moet u bij schade aantonen’.

Wanneer u een NEN1010-inspectie uitgevoerd wilt hebben dan maken wij graag een offerte voor u, bel ons, of stuur ons een bericht.

Contact